5 perc olvasási idő

Egy új vállalkozás elindításakor mindig fontos kérdés az, hogyan is adjuk el a termékeinket. Ma már számos lehetőség kínálkozik egy webshop készítésre. De milyen platformon találkozzon a kereslet és a kínálat?

Mikor éri meg egyedileg elkészíttetni egy webáruházat, és mikor érdemes helyette a bérelhető megoldásokat választani?

Ha esetleg nem tudja eldönteni, hogy melyik megoldás lenne Önnek a legmegfelelőbb, szívesen segítünk Önnek a választásban.


Milyen webshopot érdemes indítani?

Egy webáruház indításánál számos tényezőt érdemes átgondolnia a vállalkozásnak, cégnek, így többek között az üzleti célokat, az értékesíteni kívánt termékeket, illetve a kategóriákat, a készlet-, és rendeléskezelést és a marketinget is.

Ezeket a célokat tanácsos rövid és hosszú távon is mérlegelni, azaz, hogy az online értékesítés milyen szerepet tölt majd be a cég életében. Ezáltal a vállalkozás az üzleti igényeihez tudja alakítani a webáruház képességeit, és ennek megfelelően választ platformot ingyenes webshop motor, bérelhető webáruház vagy egyedi rendszer bevezetésével.


Mi az az 5 dolog, amit feltétlenül gondoljon át a vállalkozás, mielőtt webshopfejlesztésbe kezd?

 1. Rövid távú célokra keres megoldást, vagy hosszú távon építene az online értékesítési csatornára?
 2. Rendelkezik-e bármilyen tapasztalattal az e-kereskedelem terén, avagy új piaci belépőnek számít?
 3. A saját iparágában a versenytársakhoz képest komoly értékelőnyt jelent-e a webshop megléte?
 4. Vezetői oldalról tud-e elegendő figyelmet fordítani az új értékesítési csatorna indítására?
 5. Átgondolta-e az ügyfélszolgálattal, marketinggel, logisztikával, készletezéssel és raktározással a várható logikai kapcsolatokat, a folyamatokat?

A bérelt webshopok

A bérelt webshopok esetén a szoftver nem lesz a miénk, csupán egy havi, vagy éves díj fejében előfizetünk a szolgáltatásra. Ezeknek a szolgáltatásoknak a jellemzője, hogy bár sok alap funkcióval rendelkeznek, ami egy átlagos webshophoz elegendő lehet, de egyedi fejlesztésekre nincs lehetőségünk benne, és így nem biztos, hogy minden elképzelésünket megtudjuk valósítani benne.

Bérelt webshop előnyei

 • Az egyik legfőbb indok, ami miatt a bérelt webshopokat szokták választani, az a relatívnak mondható olcsóságuk, mivel a kezdeti költségek valóban sokkal alacsonyabbak, mint egy egyedi fejlesztés esetén. Azonban ha a kedvező havi díjak az évek során összeadódnak, és webshopunkat hosszú évekig üzemeltetjük, akkor az egyedi fejlesztésű webáruház jobban megérheti anyagilag is.
 • A bérelt webshopok gyakorlatilag rögtön a rendelkezésünkre állnak. Az előfizetést követően a beállítások során bizonyos keretek között személyre tudjuk szabni a webshopunkat, fel tudjuk tölteni termékeinket, és az online értékesítés gyakorlatilag már el is kezdődhet.

Bérelt webshop hátrányai

 • A bérelt webshop soha nem lesz a miénk, mi csupán egy kis kihasított szeletét használjuk a teljes szoftvernek.
 • A legnagyobb hátránya a bérelt webshopoknak, hogy nem tudja kezelni az egyedi igényeket.
 • Bár a kezdeti költségek valóban nagyon kedvezőnek tűnhetnek a bérelt webshopoknál, hosszú távon már egyáltalán nem biztos, hogy annyira gazdaságos döntés.

Egyedi fejlesztésű webshop

Egyedi fejlesztésű webshop esetén a webáruházat a saját igényeink szerint készítik el, teljesen cégünk értékesítési folyamataira szabják és a mi tulajdonunk lesz. Egyedi fejlesztés esetén is széles választéka van az elérhető keretrendszereknek.

Egyedi fejlesztésű webshop előnyei

 • Az egyedi fejlesztésű webshopok legnagyobb előnye, hogy teljesen a mi igényeink szerint készülnek el, és tartalmaznak minden olyan funkciót, amire a mindennapi értékesítésünk során szükségünk lehet.
 • Egyszer kell megvásárolni, vagy elkészíttetni és nincs havi bérleti díja a webáruháznak, temrészetesen egyéb havidíjakkal az üzemeltetés miatt számolni kell.
 • Egyedi fejlesztés esetén a webshop igazodik hozzánk, nem pedig nekünk kell egy kötött rendszerbe belekényszerítenünk munkafolyamatainkat. Mindemellett teljesen személyre szabható a kinézete is.
 • Az egyedi webshopok jellemzője – amennyiben szakértő emberek készítik -, hogy rendkívül gyorsan és stabilan működnek.

Egyedi fejlesztésű webshop hátrányai

 • Bár a kezdeti költségek egy egyedi fejlesztés során soknak tűnhetnek, hiszen egy komplexebb webshop fejlesztés akár több millió forintos tétel is lehet, viszont mindez hosszútávon egy kifizetődő befektetés lehet.
 • Egy egyedi webshop fejlesztése időigényes feladat, így a komplexitás függvényében lehet, hogy pár hónapot biztosan várnunk kell, amíg használni tudjuk.
 • Kizárólag azokat a funkciókat kapja az Ön webáruháza, amit a fejlesztés előtt igényelt, így ha később további funkciókat szeretne, akkor azért fizetnie kell.

Összefoglalás

Egybevéve el lehet mondani, hogy mindegyik megoldásnak megvannak a maga előnyei és hátrányai is. Pénztárcától, egyedi igények mennyiségétől, illetve a hosszú távú fenntarthatóságtól függően más-más megoldások lehetnek megfelelőek.

Nézd meg ezt is, hogy milyen weboldal készítés szolgáltatásokat kínálunk! https://2kwebdesign.hu/webaruhaz-keszites-webshop-keszites/

Amennyiben kérdésed, véleményed van a fent leírtakkal kapcsolatban, írj nekünk!